Un proiect (aproape) nereușit și ce lecții am învățat din asta

V-am povestit și în alte articole sau în postări pe Facebook despre frica mea cea mare atunci când vopsesc cu o culoare deschisă: PETELE (galbene, maro, roz – pot fi de diferite culori). Am avut mai demult o experiență urâtă cu o piesă mare de mobilier, dulapul din camera fetelor care din păcate nici acum nu arată alb ca zăpada, așa cum mi-am dorit să fie și de atunci mi-am promis că o să îmi iau precauții de fiecare dată. Numai că s-a întâmplat din nou! Nu mi-a venit în gând să fac poze înainte să îmi vină ideea salvatoare ca să vedeți diferența dar am făcut o poză după ce am rezolvat pe jumătate și vă puteți da seama oarecum despre ce e vorba.

So, am avut o masă extensibilă în lucru. Clienta o dorea albă toată și satinată / lucioasă însă noi i-am propus să facem picioarele albe și blatul ”stained” ca să se vadă fibra lemnului și să semene cu parchetul nou. Cam ce vedeți mai jos aveam în minte, poate un pic mai alb pe blat.

Sursa aici

Am șlefuit complet blatul și am mătuit un pic picioarele. Pe picioare am aplicat primer de la Autentico, așa cum fac întotdeauna și le-am vopsit în culoarea Snow White Versante Eggshell. Pe blat nu am avut cum să pun grund alb pentru că voiam să se vadă fibra lemnului așa că am dar două straturi de Voodoo Gel Stain, alb… Toate bune și frumoase, a ieșit foarte puțin galben dar nu era foarte evident așa că mi-am zis că o să fie în regulă și am început să aplic Gator Hide. Nu aveți idee cam în ce fel a început a sângera! Aproape că părea maro din nou.

M-am gândit la un moment dat că s-ar putea întâmpla asta pentru că e un lucru știut că atunci când sunt probleme de ”sângerare” (nu o să spun probleme cu taninii deoarece petele pot fi de mai multe feluri și din mai multe motive), totul pare să fie în regulă până se aplică lacul. Soluția este, fie să folosești un produs care are rolul de a bloca petele (în cazul meu ceva transparent ca shelac sau BOSS varianta transparentă, ca să pot apoi face efectul de whitewash) fie să folosești un produs pe bază de uleiuri/ceară.

Ca să rezolv problema am apelat la Stain and Finishing Oil de la Fusion. E un produs pe bază de ulei deci nu trage petele din lemn. Am ales varianta albă așa că am acoperit cât de cât petele care îmi apăruseră înainte. Pe jumătatea unde am dat cu un strat de lac a fost nevoie să dau două straturi extra de SFO pentru a ajunge la aproximativ aceeași culoare ca cealaltă jumătate.

După două straturi de SFO, partea din stânga este evident mai pătată decat dreapta

Ce voi face data viitoare? Voi TESTA procesul pe o bucată mică de material dar în orice caz, de acum încolo mă voi gândi de două ori înainte de a aplica un baiț pe bază de apă direct pe lemn! SFO este mai mupt decât potrivit pentru asta, mai ales că nu are nevoie de nici un fel de sigilare, hidratează lemnul, este ușor de aplicat și foarte economic (am folosit 2/3 de cutie de 250ml pt 4 straturi pe acest blat de masă).

Nu am reușit să fac poze bune nici cu piesa finală dar am câteva cu masa instalată la locul ei. Până la urmă nu a fost un proiect chiar 100% nereușit aș zice. Voi ce părere aveți?

masa alba reconditionata
Masă alba recondițonată cu vopsea Fusion
masa reconditionata
blat de masă reconditionat

V-ar putea plăcea, de asemenea…

De vorbă cu clienții 3 – cum te ajută creativitatea în perioade grele

Perioada nesigură și dificilă prin care trecem cu toții dar și lunga perioadă de lockdown a făcut ca în România, dar și în afara țării, să crească numărul celor care își petrec timpul în activități creative, cum ar fi recondiționarea unor piese mici de mobilier dar și...

Cum obții aspect de lemn pe o suprafață din alt material?

Scriu și vorbesc adesea despre vopsirea pieselor de mobilier din lemn sau din alt material - mulți ne-am săturat de culoarea maro și am vrea să avem în casele noastre piese colorate sau mai deschise la culoare. Uneori însă ne dorim exact opusul, să încadrăm o piesă de...

Share This
Shopping cart
There are no products in the cart!
Continue shopping
0