De vorbă cu clienții 1 – Cum punem în valoare cel mai bine o piesă de mobilier recondiționată

Venim zi de zi în contact cu oameni creativi și suntem deosebit de încântați să vedem cum se transformă obiecte cu forme frumoase dar „trecute de prima tinerețe” în piese deosebite care pot fi folosite și admirate pentru mult timp încă, doar cu puțină vopsea și multă creativitate.

Deschid astăzi o serie de articole în care discut cu unii dintre clienții noștri despre ce înseamnă procesul acesta de recondiționare pentru ei și ce sfaturi pot da celorlalți.

Iulia de la ReNew Wood & Glass m-a impresionat de când am cunoscut-o, are un stil simplu dar sofisticat în același timp iar lucrările ei adună probabil cele mai multe like-uri și comentarii pe grupul Mobilier Recondiționat. Felul în care își prezintă piesele de mobilier pe care le recondiționează este de asemenea simplu dar sofisticat și pune de fiecare dată piesa în valoare – îmi pot imagina cu ușurință o încăpere în care aceste obiecte ar fi ”piesa de rezistență”. Am rugat-o deci să ne spună care este secretul succesului ei, sper ca ce ne-a povestit să vă fie de ajutor. Dacă încă nu îi urmăriți pagina de Facebook sau Instagram vă îndemn să o faceți pentru că aveți numai lucruri frumoase de văzut.

Colț de poveste amenajat cu mobilier recondiționat de Iulia

Î) Cum ai învățat să pui în valoare orice piesă de mobilier?

Probabil că experiența anterioară de la târgurile internaționale de sticlărie și decorațiuni la care am participat timp de 20 de ani – la Frankfurt („Tendence”), la Paris („Maison et objects”), la Londra – m-a ajutat să îmi dezvolt simțul estetic și viziunea când vine vorba de prezentarea pieselor de decor și design.

Î) Cum aleg culorile de par de fiecare dată atât de potrivite pentru piesa pe care ne-o prezinți?

În ceea ce privește alegerea culorilor îmi place să îmbin nuanțele naturale ale lemnului, puse în valoare printr-un ulei sau ceară și culorile pastelate ale vopselei. Ador piesele de mobilier simple și elegante. Acesta este stilul care mă caracterizează. Veți observa adesea că simplitatea pune în valoare mult mai mult un obiect, îi dă eleganță și versatilitate, reușind să îl transforme într-o piesă „statement” potrivită în multe decoruri.

De multe ori îmi doresc să fac obiecte de mobilier care pot avea diverse întrebuințări și care pot fi plasate cu ușurință în diverse cadre. O etajeră ideală pentru living, hol sau pentru o baie elegantă este pe gustul meu.

Culorile mele preferate sunt cele reci sau foarte pale, dar nu mă feresc nici de culorile puternice dacă mi se pare că ar pune în valoare piesa de mobilier pe care vreau să o vopsesc. Cel mai important lucru în alegerea culorii perfecte este după părerea mea să lași obiectul să te inspire și să îți imaginezi cum ar arăta cu o anumită nuanță și în ce context de decor l-ai integra. Eu cel puțin așa fac… Privesc piesa de mobilier și  îmi imaginez prin ce culori aș putea să o pun în valoare, păstrând totodată și ceva din originalitatea obiectului, din sentimentul pe care îl transmite. În acest sens încerc de cele mai multe ori să păstrez feroneria unei piese de mobilier recondiționată nemodificată și nevopsită, atunci când este posibil. Așa putem păstra ceva din feeling-ul și unicitatea piesei originale.

Apoi, un alt avantaj este să ai cât mai multe culori pe care să le poți utiliza. Pentru mine, având toate culorile la îndemână, e mult mai ușor să îmi imaginez cum vreau să arate o piesă. Iau paletarul și las inspirația liberă când îmi aleg nuanța. Iar pentru a face combinațiile ideale, tot paletarul de culori îmi e cel mai bun prieten – aici găsesc și sugestii de combinații potrivite ale culorilor în funcție de stilul pe care vreau să îl dau obiectului. Dar pe lângă combinarea potrivită a culorilor un alt aspect important îl reprezintă plasarea detaliilor. Când adaug detalii cu a doua nuanță încerc să nu încarc inutil obiectul, ci doar să îl conturez mai bine.

Î) Felul cum prezinți obiectele recondiționate ne ajută să vedem cu ușurință cum ar arătă acasă la ele. Cum reușești să faci asta?

Staging-ul este un alt pas important în valorificarea unei piese de mobilier. Aici un rol important îl joacă felul în care alegem să fotografiem un obiect. Lumina naturală este ideală, iar atunci când nu este posibil, un mic reflector ajută foarte mult. Aleg să fac fotografiile din față cu obiectul bine centrat și bine încadrat, de la o distanță optimă pentru a pune în valoare toate detaliile, dar și obiectul integral – ca element central al compoziției.

În general consider că o fotografie bună este suficientă, dar dacă este vreun detaliu care trebuie neapărat evidențiat, pot face și o a doua poză doar cu detaliul respectiv. Întotdeauna caut să amplasez obiectul în spațiu. Nu pun doar piesa de mobilier lângă un perete gol, ci creez o mini compoziție prin care să pun obiectul în valoare. Este important însă ca obiectul să rămână elementul central al compoziției: dacă aducem în jurul lui prea multe alte obiecte de decor, acestea vor acapara imaginea iar piesa care trebuia pusă în valoare va rămâne în planul secundar și va trece neobservată sau își va pierde din caracter.

Î) La final, ce sfaturi ai da cititorilor noștri?

Pe scurt, sunt câteva reguli după care mă ghidez și pe care aș sfătui pe oricine dorește să le urmeze.

1. Lasă piesa să te inspire și încearcă să îi păstrezi stilul și unicitatea.

2. Alege simplitatea în favoarea încărcării cu multe detalii inutile.

3. Pune piesa în valoare printr-o compoziție minimală, în care aceasta să fie element central.

4. Fii liber în alegerea culorilor, dar gândește-te întâi dacă nuanța pe care o alegi se potrivește cu stilul obiectului.

5. Folosește paletarul ca ghid pentru a face combinațiile ideale.

6. Fii creativ și încearcă să dai viață, originalitate și un stil propriu oricărei piese pe care o alegi.

Măsuță stil Mid Century Modern – culorile alese se potrivesc perfect cu acest stil

V-ar putea plăcea, de asemenea…

Cum obții aspect de lemn pe o suprafață din alt material?

Scriu și vorbesc adesea despre vopsirea pieselor de mobilier din lemn sau din alt material - mulți ne-am săturat de culoarea maro și am vrea să avem în casele noastre piese colorate sau mai deschise la culoare. Uneori însă ne dorim exact opusul, să încadrăm o piesă de...

Transformarea unei sufragerii într-un spațiu luminos și armonios

Am avut acum câteva luni un proiect în care se dorea transformarea sufrageriei. Erau acolo mai multe piese de mobilier de lemn masiv dar și o vitrină pe colț din PAL înfoliat și o măsuță mică de PAL. Piesele de mobilier aveau diferite nuanțe de maro, iar parchetul și...

Cu ce pensulă să vopsesc?

Despre cum alegi cea mai potrivită vopsea pentru proiectul tău am scris aici. E important de asemenea ce grund folosești iar detalii despre pregătirea suprafețelor am scris aici. Am în lucru un articol în care vă povestesc și despre opțiuni de sigilare sau de...

Share This
Shopping Cart
There are no products in the cart!
Continue Shopping
0