De ce unele uneori e nevoie de mai multe straturi de vopsea când îți recondiționezi mobila?

Poate te-ai întrebat și tu de ce uneori e suficient un strat de vopsea pentru a acoperi o anumită suprafață atunci când recondiționezi o piesă de mobilier iar alteori nu reușești să acoperi nici măcar cu 3-4 straturi de vopsea.

Vopsea pentru mobilier
O culoare pastelata de la Fusion, cu acoperire excelentă

Am avut de curând o situație în care o clientă a cumpărat o vopsea într-o culoare foarte închisă din gama Autentico (Dark Chocolate) și spre surprinderea ei (și a mea pentru că nu am folosit personal culoarea respectivă și deși știu teoria nu mă așteptam să fie valabil la un maro închis) a fost nevoie de 4 straturi de vopsea pentru a obține acoperire perfectă. Întrebarea care se pune deci este, de ce se întâmplă asta? Nu este vopseaua suficient de bună?

Am scris acest articol pentru a vă ajuta și pe voi să întelegeți ce se întâmplă în caz că vă întâlniți cu o situație asemanătoare și să știți ce este de făcut. Din start spun că nu intră în discuție vopselurile de proastă calitate care pur și simplu nu au acoperire bună ci vorbesc despre vopseluri de calitate bună.

În termeni simpli, vopselurile sunt obținute dintr-o ”bază” care formează să spunem fundația, plus pigmenți în diferite cantități care dau culoarea propriu-zisă. Culoarea finală depinde în egală măsură de bază și de pigmenți. Bazele pot varia de la transparent la alb sau negru.

Opacitatea unei vopsele se referă la capacitatea de a “ascunde” suprafața de dedesubt. Vopselele care au o capacitate de ascundere mai mare sunt, în general, realizate cu o bază “albă”, care conține o combinație mai mare de carbonat de calciu și dioxid de titan. Carbonatul de calciu acționează ca un distanțier pentru a răspândi dioxidul de titan (cel mai frecvent ingredient utilizat în vopsele pentru a crește opacitatea).

De asemenea, așa cum scriam mai sus, unele vopseluri sunt realizate pe o bază neagră ceea ce le face să ofere o acoperire foarte bună însă apar mai pământii.
Culorile foarte ”profunde” și ”aprinse” (dacă le pot spune așa) au o opacitate mai mică, deoarece acestea sunt făcute, în general dintr-o bază transparentă, care conține numai carbonat de calciu. Foarte puțin dioxid de titan se adaugă la o formulă de vopsea cu o culoare mai aprinsă pentru a ajuta la menținerea acestor culori vibrante. În plus, pigmenții folosiți pentru aceste culori au de obicei particule mai mici, ceea ce din nou contribuie la o opacitatate scăzută.
Majoritatea culorilor ”neutre” (gri deschis, maro, albastru închis, verde închis, roșu închis etc.) conțin una sau mai multe culoari primare și o cantitate bună de dioxid de titan, care oferă acoperire excelentă și în consecință necesită mai puține straturi.

culoearea renfrew blue
Un exemplu de culoare obtinuta cu baza transparenta, Renfrew Blue e atat de frumoasa incat merita sa dai 3-4 straturi

Din experință, este dificil de spus care culori vor fi mai ”transparente” dar ca o regulă, culorile care apar pământii sau pastelate vor acoperi bine. Culorile mai vibrante pot fi mai problematice din acest punct de vedere. Ca exemplu, Renfrew Blue sau Picket Fence de la Fusion, Dark Chocolate de la Autentico, Heliotrope sau Narang de la Autentico, Plum Crazy de la Dixie Belle (din câte știu aceasta e cam singura culoare de la Dixie Belle care are nevoie de mai multe straturi pentru acoperire în afară de albul cel mai pur, Cotton)

Opacitatea vopselei nu are nimic de-a face cu vâscozitatea (grosimea/ vopselei).

Ce putem deci face pentru a avea un proiect reușit și să obținem în același timp culoarea care ne place?
Noi vă sfătuim să testați culorile care vă plac de la producătorii dumneavoastră preferați și să le utilizați în consecință. Oferim testere de vopsea pentru vopselurile Fusion și Autentico. Planificați proiectul dvs achiziționând mai întâi câteva cutiuțe mici de vopsea. Acest lucru vă va ajuta să planificați timpul și cantitatea de vopsea necesară pentru proiectul dvs. Ne puteți de asemenea contacta să discutăm dinainte proiectul pe care îl aveți în față și putem face câteva teste pentru dvs pentru a vă ajuta cu alegerea culorii perfecte.


Câteva sfaturi pentru a îmbunătăți acoperirea și pentru a reduce numărul de straturi de vopsea necesare:

  1. Folosiți mai întâi un strat de grund sau un strat de vopsea într-o culoare similară dar cu opacitate mare.
  2. Utilizați aplicatorul corect. O pensulă sintetică oferă o acoperire mai mare decât o rolă de microfibră însă lucrul cu rola este mai rapid decât cu pensula. Pe o suprafață mai mare este mai eficient și mai rapid să aplicați 4 straturi cu rola decât 2-3 cu pensula.
  3. Utilizați întotdeauna un grund cu culori mai deschise, mai ales când porniți de la un finisaj exitent închis la culoare. Puteți folosi în acest sens grundul alb sau gri de la Autentico, Concealer de la Fusion, BOSS de la Dixie Belle.

Sper că am reușit să fac puțină lumină în ceea ce privește motivul pentru care unele culori par să acopere mai puțin decât altele din aceeași gamă . Dacă te-a ajutat acest articol, nu uita să îl împărtășești și altora.

V-ar putea plăcea, de asemenea…

Cu ce pensulă să vopsesc?

Despre cum alegi cea mai potrivită vopsea pentru proiectul tău am scris aici. E important de asemenea ce grund folosești iar detalii despre pregătirea suprafețelor am scris aici. Am în lucru un articol în care vă povestesc și despre opțiuni de sigilare sau de...

Un proiect (aproape) nereușit și ce lecții am învățat din asta

V-am povestit și în alte articole sau în postări pe Facebook despre frica mea cea mare atunci când vopsesc cu o culoare deschisă: PETELE (galbene, maro, roz - pot fi de diferite culori). Am avut mai demult o experiență urâtă cu o piesă mare de mobilier, dulapul din...

Cum îndepărtezi ceara de pe o piesă de mobilier

Unul dintre motivele pentru care noi iubim vopselurile care nu au nevoie de așa zisa ”sigilare” este  faptul că,  orice opțiune de ai alege, sigilarea vine la pachet cu unele ”probleme”.  De exemplu, lacurile pot fi dificil de aplicat, pot lăsa urme iar dacă lăcuiești...

Share This
Shopping Cart
There are no products in the cart!
Continue Shopping
0