De ce alegi să îți recondiționezi mobilierul?

de ce sa reconditionezi mobilierul
To paint or not to paint? That is the question.

Am scris mai demult un articol în care vă povesteam cum am început micuța noastră afacere de recondiționare a mobilierului însă de curând m-am tot întrebat ce înseamnă de fapt pentru noi toată treaba asta cu recondiționarea mobilierului? Știți cum e, sunt unele perioade în care ne tot punem tot felul de întrebări existențiale :). Mi-am amintit și mi-am notat toate motivele și am hotărât să le împărtășesc cu voi:

1) Costul – de foarte multe ori, când ne gândim să recondiționăm o facem pentru că e mai ieftin să repari ceva vechi decât sa cumperi ceva nou, ceea ce e în mare parte adevărat. Există și percepția aceasta in România că o piesă de mobilier recondiționată ar trebui să fie mai ieftină decât una nouă. Însă dacă acesta este singurul motiv pentru care te-ai gândit să cumperi o piesă de mobilier recondiționat sau să îți recondiționezi chiar tu mobilierul este posibil să afli că nu e chiar o afacere atât de profitabilă.

Ca să nu mă înțelegi greșit le iau pe rând: într-adevăr atunci când îți vopsești singur mobila de bucătărie de exemplu sau ușile solide de la apartament/casă (sau chiar dacă plătești pe altcineva să facă asta pentru tine) ieși mult mai bine din punct de vedere financiar decât dacă le-ai arunca la gunoi și ai cumpăra altele noi de aceeași calitate. Noi am învățat însă din experiență că produsele cele mai bune și mai ușor de folosit sunt cele premium (cele mai bune fiind cele pe care le găsești la noi, bineînțeles 😀 ), care nu sunt tocmai ieftine ca să zicem așa. Dacă ai așadar un mobilier ieftin care abia se mai ține, s-ar putea sa fie mai convenabil să îl schimbi cu totul dacă partea financiară e tot ce te interesează.

În ce priveste mobilierul recondiționat pe care îl găsești la profesioniștii care se ocupă de asta, chiar cred că e o mare eroare să fie văzut ca ceva mai de slabă calitate decât ce se găsește nou în magazine. În afară de prețul mobilierului second hand de calitate (care nu e tocmai mic), într-o piesă făcută profesionist de obicei intră: produse (vopsea, grund, produse de curățat/șlefuit, produse pentru eventualele reparații, pensule, lac/ceară, șabloane sau alte produse care ajută la efectul final), orele de muncă ale celui care recondiționează, cunoștințele lui care îl ajută să obțină dintr-un mobilier vechi și nedorit ceva nou și nu în ultimul rând imaginația și talentul lui – care nu au preț dar sunt indispensabile. Mobilierul recondiționat cum se cuvine este de obicei reparat, curățat în profunzime, vopsit și/sau lăcuit în interior și exterior, mânerele sunt reînnoite – așadar poate foarte bine fi considerat ”ca nou”.

Motivele principale pentru care noi iubim însă ideea de recondiționare a mobilei sunt cele care urmează.

2) Pentru o lume mai curată – am mai scris despre asta, m-a traumatizat o vizită la o groapă de gunoi în UK unde am văzut cam cât se aduna dintr-o singură zonă. Nici în România nu stăm mai bine, uneori gropile de gunoi se văd de la marginea drumului și nu sunt mici. O să ajungem îngropați în mizerie efectiv dacă mai continuăm în modul ăsta. Așa că soluția noastră este să folosim și să refolosim toate lucrurile până nu se mai poate. Păstrăm hainele copiilor mai mari pentru cei mai mici și le folosim atâta timp cât se mai pot folosi, chiar dacă nu mai sunt în starea cea mai bună. Acceptăm haine/jucării de la alții care nu le mai folosesc și le donăm pe ale noastre care sunt încă bune numai celor care le vor folosi ca să nu ajungă prea devreme la gunoi. Cumpărăm numai strictul necesar de mâncare, mai ales dacă este vorba de ceva care vine în n ambalaje. Încurajăm recondiționarea mobilierului și a decorațiunilor și reinterpretarea lor acolo unde este necesar pentru a evita cumpărarea unui produs nou.

Nu avem nimic cu produsele noi însă piața funcționează pe principiul cerere / ofertă. Cu cât e cererea ai mare, cu atât se produce mai mult și se stimulează încă și mai mult cererea. Dacă noi ca și consumatori am cere puțin și de calitate, nu mult și ieftin, asta s-ar oferi.

3) Pentru că vopsitul este terapeutic – am povestit la un moment dat că am început pasiunea asta pentru mobilier colorat într-o perioadă în care lucrurile nu se vedeau tocmai roz din colțul meu de lume. M-a ajutat să trec peste acea perioadă mai dificilă – și am descperit apoi că nu am fost singura. Suzanne Fulford, cea care a inventat vopseaua și produsele Dixie Belle a povestit că vopsitul și recondiționarea mobilierului vechi a fost terapia ei într-o perioadă extrem de dificilă iar unul dintre motto-urile companiei care face Fusion mineral Paint este ”Paint is good for the soul” – deci se pare că avem un trend aici :).

4) Pentru că mobilierul cu istorie e mai valoros pentru noi decât câteva bucăți de PAL lucios (sau chiar lemn nou). Asta e valabil mai ales pentru piesele de mobilier care vin din familie dar și pentru cele cumpărate care poate au fost martore la cine știe câte întâmplări. Din punctul nostru de vedere, faptul că o piesă de mobilier – pe care dacă nu o cumperi sau o recondiționezi tu o manâncă carii sau ajunge la gunoi – e vopsită colorat nu o face să îți piardă valoarea pentru că nu mai e maro ci, dimpotrivă, devine mai valoroasă pentru că e a ta, în culorile dragi ție. Iar dacă gusturile ți se schimbă, există întotdeauna decapant sau șlefuitor și o poți readuce la forma dinainte.

5) Pentru că eu personal urăsc să fiu exact ca ceilalți. Eu sunt eu, casa mea trebuie să arate ca familia mea și dacă văd la cineva un lucru fac tot posibilul ca la noi să facem altfel. Iar faptul că îmi fac singură mobilierul mă ajută să creez ceva absolut unic, mai ales atunci când îndrăznesc să folosești o culoare mai diferită.

Cam astea sunt motivele pentru care reinterpretarea mobilierului ne pasionează pe noi atât de mult. Care sunt motivele tale?

V-ar putea plăcea, de asemenea…

Cu ce pensulă să vopsesc?

Despre cum alegi cea mai potrivită vopsea pentru proiectul tău am scris aici. E important de asemenea ce grund folosești iar detalii despre pregătirea suprafețelor am scris aici. Am în lucru un articol în care vă povestesc și despre opțiuni de sigilare sau de...

Un proiect (aproape) nereușit și ce lecții am învățat din asta

V-am povestit și în alte articole sau în postări pe Facebook despre frica mea cea mare atunci când vopsesc cu o culoare deschisă: PETELE (galbene, maro, roz - pot fi de diferite culori). Am avut mai demult o experiență urâtă cu o piesă mare de mobilier, dulapul din...

Cum îndepărtezi ceara de pe o piesă de mobilier

Unul dintre motivele pentru care noi iubim vopselurile care nu au nevoie de așa zisa ”sigilare” este  faptul că,  orice opțiune de ai alege, sigilarea vine la pachet cu unele ”probleme”.  De exemplu, lacurile pot fi dificil de aplicat, pot lăsa urme iar dacă lăcuiești...

Share This
Shopping Cart
There are no products in the cart!
Continue Shopping
0