Cum se pregătește suprafața înainte de a vopsi?

”Am vopsit o piesă de mobilier cu o vopsea bună dar mi se zgârie ușor, oare nu e așa de bună vopseaua”? Sau ”cum sa vopsesc fără să șlefuiesc suprafața x”? Iată răspunsul nostru la aceste întrebări și soluțiile pe care le oferim.

Mobilier de PAL vopsit cu Fusion. Liniile mobilierului sunt drepte și moderne deci o vopsea vintage carear fi lăsat textură ar fi fost complet nepotrivită.

Din păcate, la problemele de mai sus nu există o soluție general valabilă pentru orice proiect pentru simplul fapt că sunt extrem de multe variabile în ce privește suprafațele de vopsit dar noi o spunem de fiecare dată, PREGĂTIȚI SUPRAFAȚA CORESPUNZĂTOR înainte de a vă apuca de vopsit. Pregătirea suprafeței de vopsit este probabil pasul cel mai important pe care trebuie sa îl faci pentru un proiect reușit de recondiționare a mobilierului. Iar pașii diferă in funcție de tipul suprafeței mai mult decât în funcție de tipul de vopsea pe care îl alegem.

Haideți să discutăm puțin despre opțiunile pe care le avem și cât de important este să îți pregătești suprafața de lucru in mod corespunzător pentru a fi încântat de rezultatul final pentru o perioadă lungă de timp. Am avut deseori discuții cu clienții care au venit la noi nemulțumiți pentru că li s-a spus și au crezut că pot sări peste unii dintre pașii detaliați mai jos însă în realitate nu au fost încântați de rezultate și de aceea noi credem că e important să îți pregătești proiectul în mod corespunzător.


Înainte să încep să povestesc despre fiecare tip de suprafață, îți voi spune că o regulă nescrisă pe care am observat-o este că vopselurile care se “autosigilează” (Autentico Versante sau Fusion de exemplu) tind să adere puțin mai greu la suprafețe problemă iar cele care au conținut de cretă și pe care este necesar să le protejezi (gen Autentico Vintage sau Dixie Belle), aderă mai bine. Însă din păcate doar aderă mai bine la anumite suprafețe mai problematice, nu sunt neapărat răspunsul potrivit de fiecare dată când nu ai poftă de șlefuit. Vezi mai sus mobilierul acela din PAL pe care l-am vopsit cu Fusion. O vopsea mai vintage care ar fi lăsat urme vizibile de pensulă ar fi fost foarte nepotrivită.


Sa o luăm deci pe rând, să vedem ce anume trebuie sa faci pentru a te asigura că suprafața pe care o ai de vopsit este cât se poate de bine pregătită ca să reziste mulți ani. Absolut toate suprafețele trebuiesc degresate mai întâi cu o soluție potrivită. Noi recomandăm Omniclean, TSP alternative sau alcool tehnic. Se curăță bine, se șterge bine, se așteaptă până e uscat complet și apoi urmează al doilea pas de pregătire.


1) Suprafețe din lemn


Majoritatea pieselor de mobilier din lemn sau cu furnir sunt ușor de vopsit în sensul că aproape orice vopsea bună aderă la o astfel de suprafață. Tot ce trebuie să faci, dacă este vorba de un mobilier din lemn lăcuit este să șlefuiești ușor/mătuiești cu o hârtie abrazivă cu granulație de 200-220.

Uite mai jos cum se comportă aceeași vopsea pe câteva materiale diferite, unul nepregătit bine și celelalte grunduite sau șlefuite ușor.

Mobilier furniruit care nu a fost pregătit corespunzator
Aceeași vopsea ca în imaginile de mai sus, pe sticlă și lemn pregătite corespunzător
Mobilier furniruit care a fost șlefuit ușor, făra grund de data aceasta

Și pentru că văd că unii recomandă lacul pentru a fixa probleme ca în primul video de mai sus, uite și un dulap vopsit cu Dixie Belle fără vre-un lac sau ceară deasupra (vopsea care are in mod normal nevoie de sigilare). A fost pregătit bine înainte – curățat bine și mătuit cu hârtie abrazivă și este foarte rezistentă chiar și fără lac.

Mobilier vopsit cu Dixie Belle, nesigilat

Și acum vine partea interesantă. Dacă vopsești cu o culoare deschisă atunci noi recomandăm absolut întotdeauna 2 straturi de grund care oprește petele. Dacă ai vopsi direct peste finisajul anterior sau dacă e un lemn deschis la culoare, fără noduri ori un mobilier relativ nou atunci s-ar putea să ai noroc și să nu întâmpini probleme cu petele. DAR… din experiență spun că se poate întâmpla să îți apară pete când vopsești lemn sau furnir chiar când te aștepți mai puțin și atunci va trebui să te oprești din vopsit, să aplici unul-două straturi de grund și să trebuiască să revopsești. Un fel de a te zgârci la făină și a te iefteni la tărâțe – și nu este vorba doar de costul extra cu vopseaua cât de efortul extra de a repara ceva ce putea fi foarte ușor prevenit.

Acum, firmele care produc/comercializează vopsea cu conținut de cretă se bazează foarte mult pe abilitatea acestor vopseluri de a adera mai bine la suprafețe așa că recomandă și insistă pe a nu șlefui deloc înainte. În mare parte asta nu e incorect. Dacă finisajul anterior rămâne intact, acționează ca o barieră pentru pete sau tanini și poți scăpa de partea cu grundul dar regula nu este general valabilă (cum ziceam, finisajul anterior trebuie să fie absolut intact) iar în timp mi s-a întâmplat și am avut și foarte mulți clienți care au observat că durabilitatea este scăzută când nu se șlefuiește. Mai pe scurt, încercând să nu șlefuiești ca să nu ai probleme cu petele, poți avea probleme cu aderența. Uneori asta e ok, alteori nu – rămâne să hotărăști tu ce e mai potrivit pentru proiectul tău.

Opțiunile pe care le recomandăm noi sunt BOSS de la Dixie Belle (vine în variantele gri sau alb și, în curând sperăm și transparent) sau Stainblocking Primer de la Autentico. Ambele produse sunt excelente. Recomandăm două straturi, niciodată diluat (decât în cazul în care s-a întărit prea tare pentru că a fost lăsat într-un recipient care nu a fost închis bine). Așteptați suficient între straturi pentru a permite primerului să formeze o peliculă de protecție. Ideal ar fi să așteptați măcar 12 ore între cele două straturi și între ultimul strat de primer și vopsea.


Trebuie să menționez că aceste grunduri sunt în general mai groase și pentru a-și face bine treaba nu trebuiesc diluate deci e indicat să folosești o pensulă sintetică de calitate dar ceva mai fermă. Poți folosi pensula un pic umedă dar nu udă. Trebuie să lucrezi relativ repede pentru a te asigura că nu ți se usucă grundul pe pensulă, să întinzi bine și să aplici într-o singură direcție și uniform pentru că urmele de pensulă și excesul de grund nu vor fi acoperite de vopsea. Dacă obișnuiești să șlefuiești între straturi, îți recomand să nu faci asta în cazul grundului care oprește petele decât dacă este absolut necesar, pentru că poți strica pelicula aceea care trebuie să îți protejeze vopseaua de petele nedorite. Cât aștepți ca grundul să se usuce, spală pensula dacă ții la ea – dacă o lași prea mult s-ar putea să nu o mai prea poți folosi apoi.

Mobilier din lemn grunduit
Suprafață dată cu un strat prea gros de grund înainte de a vopsi (poză făcută de la 10cm distanță)
Aceeași suprafață de la o mică distanță. Nu arată groaznic dar se poate și mai bine.
mobilier vopsit cu Fusion Mineral Paint
Așa ar trebui să arate – suprafață fără urme vizibile de pensulă

2) Pal melaminat (sau orice altă suprafață care pare greu de vopsit, cum ar fi sticla, plasticul, metalul etc)


Lucios sau nu, PAL-ul este o suprafață greu de vopsit. Nu a fost creat să fie vopsit deci va trebui să îl pregătești pentru asta. PAL-ul sau orice altă suprafață plasticoasă nu se șlefuiește – nu ai face decât să îl zgârii cu asta. După ce degresezi bine, aplică un strat de Ultragrip sau două de Slick Stick. Cele două produse au fost create pentru a face vopseaua să adere la absolut orice fel de suprafață și chiar își fac treaba excelent de bine.

mobilier ikea vopsit cu fusion
Piesă de mobilier din PAL de la Ikea, vopsită cu Fusion și UltraGrip. După aproape jumătate de an în camera copiilor este în stare perfectă


UltraGrip se usucă transparent iar SlickStick se usucă alb – îți recomandăm să iei asta în considerare când alegi ce produs să folosești. Dacă ai de exemplu de vopsit un mobilier închis la culoare cu o culoare închisă mai mult te chinui dacă folosești Slick Stick și încerci apoi să vopsești cu culoarea închisă peste suprafața albă care rezultă. Pe de altă parte, dacă ai mobila wenge și o vrei albă, doua straturi de Slick Stick te vor ajuta să ajungi mai repede la culoarea dorită.
Am folosit uneori UltraGrip și pe mobilier lăcuit lucios în loc să șlefuiesc și am clienți care aleg să facă asta în loc să șlefuiască. Dacă lacul este încă intact, uniform și nu pare să fi crăpat poți folosi fără probleme unul dintre aceste două produse pentru aderență dar ține totuși cont de ce am spus mai sus despre potențialele pete.

O bucată de PAL lucios dată parțial cu Ultragrip. Se vede schimbarea după cum reflectă lumina.


Eu prefer să aplic aceste două produse cu o rolă de microfibră. Poți însă alege o pensula sintetică fină și moale dar ai grijă să aplici uniform și cu cât mai puține urme de pensulă pentru că acestea se vor vedea când dai cu vopsea. Vezi în poza de mai sus cu bucata de PAL alb urmele de pensulă care deși nu par foarte vizibile acum vor arăta destul de inestetic după încă două dtraturi de vopsea.


Tu câtă atenție dai pregătirii suprafețelor?

V-ar putea plăcea, de asemenea…

Cum îndepărtezi ceara de pe o piesă de mobilier

Unul dintre motivele pentru care noi iubim vopselurile care nu au nevoie de așa zisa ”sigilare” este faptul că, orice opțiune de ai alege, sigilarea vine la pachet cu unele ”probleme”. De exemplu, lacurile pot fi dificil de aplicat, pot lăsa urme iar dacă lăcuiești...

Alege uleiul de cânepă pentru a hidrata lemnul

V-am obișnuit deja ca pe pagina noastră de Facebook să vă arătam imagini cu piese de mobilier vopsite - și asta pentru ca absolut iubim mobilă vopsită - colorată sau în nuanțe neutre, vopsită frumos și cu bun gust. Uneori însă avem piese de lemn masiv care merită...

De ce alegi să îți recondiționezi mobilierul?

To paint or not to paint? That is the question. Am scris mai demult un articol în care vă povesteam cum am început micuța noastră afacere de recondiționare a mobilierului însă de curând m-am tot întrebat ce înseamnă de fapt...

Share This
Shopping Cart
There are no products in the cart!
Continue Shopping
0