Cum să îți recondiționezi singur mobilierul din lemn?

Ai un mobilier frumos din lemn masiv (sau chiar furniriut) și, deși e încă în stare bună (sau poate că necesită totuși mici reparații), nu se mai încadrează în decorul tău. Parcă ți-ar plăcea să ai și tu mobilă colorată sau albă, ceva care să deschidă puțin spațiul, dar cum să justifici faptul că dai mobilă bună și cumperi alta de la Ikea? Nu te mai simți vinovat pentru că nu mai iubești culoarea maro, cu diferitele variații dar nici nu o arunca. Reîmprospătează-i aspectul cu o culoare nouă și vei avea un aer complet schimbat în locuința ta dar vei punea fi, în același timp, mulțumit de faptul că nu ai contribuit la consumerismul bolnăvicios din zilele noastre în care toate se schimbă cum vin și pleacă ”trendurile”.

Nu-ți fie teamă nici că o vei ”strica” (în afară de cazul în care vorbim de obiecte care pot fi clasate ca antichități sau opere de artă dar aici deja e o altă poveste). Tot ce faci este să schimbi culoarea maro cu una care îti place mai mult. Știi că oricum majoritatea pieselor de mobilier sunt date cu baiț și/sau lac deci nu se poate vorbi de faptul că ar fi lemnul în forma lui naturală, nu?

Dulap din lemn, inainte de reinterpretare

Na, bun. Acum că te-am convins că nu faci nici un fel de păcat dacă pui pensula pe mobilă, trebuie să te conving că poți și tu singur, cu interes și cu produse bune să îți recondiționezi singur mobilierul din lemn. Acest articol face parte dintr-o serie de articole unde explic pașii de urmat pentru diferite tipuri de materiale așa că, dacă mobilierul tău nu este din lemn însă tot vrei să îl schimbi, vezi celelalte articole pe blog. Procesul e foarte puțin diferit în principiu însă sunt câteva lucruri de care trebuie să ții cont. Deci care ar fi pașii de urmat?

1) Reparații

Verifică dacă este nevoie de reparații. Folosește chit pentru a umple găurile inestetice (dar ține totuși cont de faptul că anumite imperfecțiuni pot da o notă aparte piesei tale deci nu o ”tencui” cu chit). Asigură-te că ușile stau bine, că balamalele sunt bune, etc. Foarte important la lemn este să te asiguri că nu există cari vii. Carii sunt paraziți ai lemnului și dacă nu tratezi piesa de mobilier la timp riști ca și celelalte obiecte din lemn să fie infestate. Găsești aici un articol mai detaliat despre asta, cu precizarea că există totuși soluții eficiente prin care poți trata acasă lemnul atacat de cari însă nu e un procedeu plăcut. Eu am folosit cu succes Bochemit (de la magazine de bricolaj accesibile tuturor), problema este că l-am găsit doar în cantotăți mari și dacă piesa de mobilier este mică nu ai nevoie nici pe departe de 5 litri de soluție.

masuta de cafea mancata de cari
O măsuță superbă, de la distanță nu pare să aibă vreo problemă
mobilier frantuzesc cu cari
De aproape însă se văd urmele lăsate de micile bestii

2) Curățare

Dacă ai trecut de capitolul reparații, cu speranța că nu te-ai întâlnit cu micii dinozauri de lemn, poți trece la curățare. Acesta este un pas EXTREM de important și îți recomand să nu îl sari, sub nici o formă. Chiar dacă mobilierul a fost păstrat în condiții foarte bune, urmele de praf, de degete, reziduurile de la substanțele cu care poate ai curățat mobila sunt încă acolo și vor împiedica vopseaua să adere bine ceea ce o va face mai puțin rezistentă în timp. Poți folosi o soluție din detergent de vase și apă însă ideal ar fi să folosești alcool tehnic sau, și mai bine Omniclean – un produs special formulat pentru curățarea mobilierului. L-am folosit de multe ori și este un aliat de nădejde. Orice produs ai alege, asigură-te că lași apoi mobia să se usuce foarte bine înainte de a trece mai departe.

Autentico omniclean pentru curatarea mobilei

3) Trebuie șlefuit sau nu?

Pasul următor depinde de ce finisaj a avut anterior piesa de mobilier dar și de ce vopsea alegi. Vopseaua care conține cretă (de exemplu Dixie Belle sau Autentico Vintage, si chiar Atentico Versante Matt) adera de obicei fără probleme la suprafețele care au fost anterior finisate cu ceară însă Fusion de exemplu prinde pe aproape orice cu pregătirea de rigoare, mai puțin ceară și silicon. Așa că voi detalia în căteva sub-puncte câteva scenarii:

3.a) Să zicem că finisajul anterior a fost ceara. Dacă alegi, așa cum am zis mai sus să vopsești cu Dixie Belle sau Autentico Vintage atunci e suficient să te asiguri că suprafața e mată și poți vopsi. Ține însă cont de punctul de mai jos unde îți vorbesc despre tanini – asta s-ar putea să schimbe cursul acțiunii. Dacă însă alegi să vopsești cu Fusion, Silk de la Dixie Belle, Autentico Versante Eggshell – atunci va trebui să îndepărtezi ceara cu diluant. Șterge bine toată suprafașa pe care vrei să o vopsești, de mai multe ori cu diluant, apoi așteaptă să se usuce și curăță iarăși cu o lavetă umedă, curată.

3.b) Dacă suprafața este dată cu un lac cât de cât lucios, atunci trebuie șlefuit puțin cu hartie abrazivă cu granulație 180-200 pentru ca să devină mată. Multă lume se sperie când aude cuvântul ăsta și am văzut deseori întrabarea asta pe grupuri: ”Cu ce să vopsesc, să nu mai fie nevoie de a șlefui?” Răspunsul pe care îl dau clienților este de cele mai multe ori: ”Poți alege o vopsea cu conținut mare de cretă, care prinde pe aproape orice suprafață sau poți să iți depășești teama și să realizezi că în cazul ăsta nu e neaparată nevoie să faci dezastru în apartament, e suficient să stergi suprafața așa cum ai curăța blatul la bucătărie – numai cât să devină mat – și apoi nu mai ești constrâns în alegerea vopselei”.

mobila pregatita pentru vopsire
Dulăpior ușor șlefuit, gata de vopsit
canapea vintage pregatita pentru vopsire

3.c) Dacă există un strat gros de vopsea, lacul de cojește sau există zgârieturi, atunci este nevoie să șlefuiești mai mult un pic pentru ca toată suprafața să fie uniformă sau chiar să folosești un decapant pentru a îndepărta vopseaua veche dar aici vorbim deja de alt tip de recondiționare, nu doar de reactualizarea rapidă a unei piese de mobilier din lemn.

4) Grundul

Sterge praful bine, cu o cârpă moale și apoi e timpul să te întrebi dacă este sau nu nevoie de grund. Dacă vopsești cu alb sau crem, îți recomand 100% ca, indiferent ce fel de vopsea folosești, să dai măcar un strat de grund ca acesta, Stainblocking Primer de la Autentico sau acesta, BOSS de la Dixie Belle. Ambele sunt excelente pentru oprirea petelor, cel de la Autentico vine și în cutii de 2.5l ceea ce îl face mai convenabil dacă e vorba de un proiect mai mare și îl putem comanda și în varianta gri iar cel de la Dixie Belle oprește și mirosurile neplăcute ce pot veni cu un mobilier vechi.

Un prim strat de grund, foarte subțire
Grund pentru oprirea taninilor din lemn
Al doilea strat de grund aplicat pe noptieră

Revenind deci la ce spuneam la punctul 2.a, dacă ai o piesă ce a fost finisată cu ceară pe care vrei sa o faci albă (sau deschisă la culoare), îți recomand să îndepărtezi ceara și să aplici un grund, pentru orice eventualitate. În articolul acesta în care povestesc escapada mea cu redecorarea mobilierului din camera fetelor poți citi ce se poate întâmpla dacă treci peste grund. Nu recomand să faci asta, și o zic din experiență.

vopsea Fusion Mineral Paint, culoarea Brook
Pentru o culoare ca aceasta, 100% aș alege să dau grund de fiecare dată
vopsea Fusion Mineral Paint, culoarea Cranberry
O astfel de culoare nu ar avea nevoie de grund atunci când e aplicată pe un mobilier de lemn vechi

4) The fun part

Dacă ai dat cu 1-2 straturi de grund sau vopsești cu o culoare închisă, atunci poți trece la pasul cel mai interesant – la vopsit.

Folosește pensule/role de calitate, aplică straturi subțiri, neapărat lasă grundul și vopseaua să se usuce atât cât spune producătorul și îți va ieși treabă bună. Spor la lucru, mobilierul de lemn vechi chiar merită să fie adus în actualitate și să îți încânte ochii, și nu trebuie neapărat să fie maro dacă nu îți place culoarea asta.

V-ar putea plăcea, de asemenea…

Cum îndepărtezi ceara de pe o piesă de mobilier

Unul dintre motivele pentru care noi iubim vopselurile care nu au nevoie de așa zisa ”sigilare” este faptul că, orice opțiune de ai alege, sigilarea vine la pachet cu unele ”probleme”. De exemplu, lacurile pot fi dificil de aplicat, pot lăsa urme iar dacă lăcuiești...

Alege uleiul de cânepă pentru a hidrata lemnul

V-am obișnuit deja ca pe pagina noastră de Facebook să vă arătam imagini cu piese de mobilier vopsite - și asta pentru ca absolut iubim mobilă vopsită - colorată sau în nuanțe neutre, vopsită frumos și cu bun gust. Uneori însă avem piese de lemn masiv care merită...

Cum se pregătește suprafața înainte de a vopsi?

”Am vopsit o piesă de mobilier cu o vopsea bună dar mi se zgârie ușor, oare nu e așa de bună vopseaua”? Sau ”cum sa vopsesc fără să șlefuiesc suprafața x”? Iată răspunsul nostru la aceste întrebări și soluțiile pe care le oferim. Mobilier de PAL vopsit cu Fusion....

Share This
Shopping Cart
There are no products in the cart!
Continue Shopping
0