Cum reconditionezi singur mobilierul din pal, melaminat sau MDF

Așa cum povesteam în articolul despre recondiționarea mobilierului din lemn, scriu o serie de articole pe baza întrebărilor pe care le văd adesea, și anume cum să vopsești singur mobilierul. Aici vă povestesc despre două proiecte cu mobilier de PAL însă procesul este asemănător și pentru mobilierul din MDF, pentru obiecte din sticlă sau plastic – practic cam tot ce nu este din lemn. Voi scrie separat despre vopsirea textilelor.


Prietenii noștri s-au mutat de curând; au închiriat o casă care era deja mobilată însă bucătăria era o culoare un pic cam stridentă pentru gustul lor iar în camera fetelor au dorit să aibă un mobilier drăguț, potrivit pentru adolescente. Cum nici una dintre aceste camere nu putea fi remobilată, am venit în ajutorul lor cu un pic de vopsea iar rezultatul este unul foarte bun așa că m-am gândit să vă arat și vouă, pas cu pas cum am făcut – mai ales că văd deseori pe grupurile de profil întrebări despre cum se poate împrospăta mobilierul din PAL.

Bucatarie de PAL inainte de reconditionare
Bucatăria înainte


1) Curățare 
În casă nu mai locuise nimeni de câțiva ani așa că bucătăria a trebuit curățată de mai multe ori. Au folosit prima dată detergenți din comerț și apoi, după micile reparatii descrise mai jos am spălat încă o dată bine cu Omniclean diluat în apă. 


2) Reparatii 
Am scos toate mânerele și apoi am inspectat fiecare ușă pentru a vedea ce reparatii trebuiesc făcute. Unele uși erau umflate în partea de jos iar canturile se dezlipeau așa că le-au dat jos, au cumpărat o rola de cant din Dedeman, am îndepărtat cantul vechi și l-am lipit pe cel nou în loc (mă rog, nu eu – Mr Milos se ocupă de partea cu reparațiile de cele mai multe ori). Pentru că unele porțiuni erau așa de umflate încât cantul nou era prea îngust, am pus puțin chit pe la margini pentru a ne asigura că umezeala nu va afecta și mai tare PALul. Bineînțeles că nu va rezista așa la nesfârșit dar era cea mai ieftină și la îndemână soluție deocamdată.
După ce s-a uscat chitul (a doua zi) am șlefuit bine cu granulație mare ca să fie uniform și fin și am mai spălat o dată ușile cu Omniclean, așa cum am zis la punctul 1.
Notă: nu e necesar să se scoată ușile din balamale dacă nu sunt reparații de făcut așa cum am avut noi însă acolo dedesubt nu am fi putut repara fără să scoatem ușile de jos. Ușile de la dulapurile de sus au rămas la locul lor.

Autentico Primer-Preparation & Finishing-Autentico Paint
Produsul pe care ar fi trebuit să îl folosesc pentru a face mai ușoară trecerea la o culoare deschiă


3) Grund
Pentru a ne asigura că vopseaua aderă bine la suprafață, am dat apoi un strat de UltraGrip, grundul special de la Fusion care ajuta ca vopseaua să prindă pe suprafețe care altfel ar fi dificil de vopsit (pal, plastic, sticlă). Am aplicat cu un burete din acesta de la Homestead House dar poate fi aplicat și cu pensula sau rola de microfibră. Grundul este alb în recipient însă se usucă incolor și începe a se usca destul de repede deci e important să fii atent, să aplici uniform pe toată suprafața. Este nevoie doar de un strat subțire deci nu pune prea mult pentru a nu crea o textură care va fi inestetică atunci când vei aplica vopseaua. 
Aș fi putut foarte bine să folosesc primer de la Autentico în loc de UltraGrip și poate că la bucătărie, unde am trecut de la o culoare închisă la una mult mai deschisă ar fi fost indicat pentru că ar fi ajutat la acoperire (primerul de la Autentico este alb deci am fi salvat un strat de vopsea astfel). Abia după ce am terminat mi-a venit ideea așa că rămâne pe alta dată.
Am așteptat până a doua zi înainte de a trece la următorul pas.


4) Vopsirea propriu-zisă
Cu o rolă de microfibră, am aplicat 3 straturi de vopsea. Este necesar să se aștepte cel puțin 4 ore între straturi pentru ca vopseaua să aibă timp să se usuce, asta este indicația producătorului și asta le spun mereu clienților. Numai că din categoria ‘fă ce zice popa, nu ce face el’, cam la vreo oră după ce am dat primul strat am început cu al doilea. Nu numai că nu a acoperit acest al doilea strat așa cum trebuia să acopere ci mi-am dat seama că, pe alocuri, vopseaua care era abia uscată la atingere începea să se ia pe rolă – ceea ce nu e voie sa se întâmple cu Fusion. Deci voi să faceți cum zice popa ☺️. Următorul strat l-am dat a doua zi și nici nu se compară cum a acoperit de data asta. 


5) Finalizare/ uscarea vopselei
Am pus apoi toate ușile la loc și mânerele și le-am spus proprietarilor sa nu folosească intens bucătăria pentru aprox 3 săptămâni, pentru a se asigura că vopseaua are timp sa se întărească (21 de zile este timpul de ‘maturare’ la Fusion). S-au mutat în casă în următoarea săptămână deci au folosit bucătăria mult mai repede însă au avut grija sa nu lase să se formeze prea mult abur, sa nu curgă ceva pe partea de jos a mobilierului care ar fi trebuit spălat cu soluții concentrate, etc. 
Având în vedere cum arăta inițial, acum bucătăria este mult mai luminoasă și primitoare.

Bucatarie reconditionata cu vopseaua Fusion Mineral Paint
Bucătăria – după. Deja se simte un alt vibe


Am folosit pentru acest proiect o cutie de vopsea in culoarea Plaster și aproximativ 1/3 de sticla de UltraGrip. Ar mai fi trebuit poate încă o mână de vopsea pentru acoperire 100% (deci încă 1/3 de cutie de vopsea) însă prietena mea a decis că e suficient așa deocamdată și că e preferabil să mai dea un strat de vopsea mai încolo, când vor mai apărea mici imperfecțiuni. 


Dulapul și biroul fetelor au fost mult mai ușor pentru că era în stare bună și nu au necesitat nici un fel de reparație:
1) Am îndepărtat mânerele dulapului
2) Am curățat foarte bine cu Omniclean
3) Am aplicat UltraGrip tot cu buretele 
4) Am dat două straturi de vopsea in culoarea Twilight Geranium (așa o culoare superbă!), cu rola de microfibră. Atenție! Nu se folosește rola de burete când vopsești cu Fusion pentru că poate crea un fel de bule care lasă urme urate. La fel se întâmpla si cu rola care are perii prea lungi.
Am așteptat de data asta suficient între cele două straturi de vopsea.
5) A doua zi după ce am dat ultimul strat de vopsea am mers să punem la loc mânerele. Am observat că în unele locuri, acolo unde se închideau ușile vopseaua s-a dus un pic – probabil s-au închis din greșeală și s-au lipit 2 părți vopsite una de alta. Pentru a rezolva asta am șters puțin cu hârtie abrazivă în locul respectiv și cu o pensulă mică am vopsit pe deasupra. Am lăsat apoi ușile deschise până a doua zi și nici nu se cunoaște
6) Am aplicat apoi pe una dintre uși câteva flori dintr-un transfer Re-design ce îmi rămăsese de la un alt proiect și gata.

Dulap de PAL reconditionat cu Fusion Mineral Paint


Nu am aplicat nici un fel de lac peste vopsea. Simt că nu este necesar decât în cazul unui blat de masa care este folosit intens sau a pardoselilor. 
Același proces l-am urmat și pentru blatul și sertarele biroului. Mi-a mai rămas aprox un sfert dintr-o cutie de Twilight Geranium după ce am vopsit dulapul cu 3 uși și biroul. 

Exact același proces l-aș fi urmat daca as fi vopsit cu Autentico Versante Matt sau Eggshell insa pentru Autentico Vintage și Dixie Belle procesul este puțin diferit în sensul că au aderență mai bună, având conținut mai mare de cretă însă ambele necesita sigilare (în special Autentico Vintage), mai ales la bucătărie. 
Sper să vă ajute și pe voi detaliile acestea și să vă inspire să faceți o schimbare dacă v-ați săturat de culoare mobilei de PAL dar nu este momentul sa o schimbați in totalitate.

V-ar putea plăcea, de asemenea…

Cu ce pensulă să vopsesc?

Despre cum alegi cea mai potrivită vopsea pentru proiectul tău am scris aici. E important de asemenea ce grund folosești iar detalii despre pregătirea suprafețelor am scris aici. Am în lucru un articol în care vă povestesc și despre opțiuni de sigilare sau de...

Un proiect (aproape) nereușit și ce lecții am învățat din asta

V-am povestit și în alte articole sau în postări pe Facebook despre frica mea cea mare atunci când vopsesc cu o culoare deschisă: PETELE (galbene, maro, roz - pot fi de diferite culori). Am avut mai demult o experiență urâtă cu o piesă mare de mobilier, dulapul din...

Cum îndepărtezi ceara de pe o piesă de mobilier

Unul dintre motivele pentru care noi iubim vopselurile care nu au nevoie de așa zisa ”sigilare” este  faptul că,  orice opțiune de ai alege, sigilarea vine la pachet cu unele ”probleme”.  De exemplu, lacurile pot fi dificil de aplicat, pot lăsa urme iar dacă lăcuiești...

Share This
Shopping Cart
There are no products in the cart!
Continue Shopping
0