Cum îndepărtezi ceara de pe o piesă de mobilier

Unul dintre motivele pentru care noi iubim vopselurile care nu au nevoie de așa zisa ”sigilare” este  faptul că,  orice opțiune de ai alege, sigilarea vine la pachet cu unele ”probleme”.  De exemplu, lacurile pot fi dificil de aplicat, pot lăsa urme iar dacă lăcuiești o suprafață deschisă la culoare e posibil să se vadă orice fir de praf. În ce privește ceara, nu este neapărat agreată de toată lumea și motivul pentru care noi ne gândim de două ori dacă să o folosim sau nu pentru un anumit proiect este că aproape nici o vopsea nu aderă bine pe o suprafață tratată cu ceară. Vorbim în acest caz de ceara clasică pentru că Easy Peasy Wax și Best Dang Wax sunt diferite dar vom vorbi despre ele în alte articole.

Autentico Chalk Wax-Furniture Wax-Autentico Paint Online
Ceară neagră

Ceara clasică este făcută în general dintr-un mix de ceară de albine, ceară carnauba sau parafină și solvent iar uneori pigmenți sau rășini – fiecare producător are rețeta proprie. În magazinul nostru avem foarte multe opțiuni/culori de ceară, ca cele de la Autentico sau cele de accentuare de la Fusion, însă acolo unde este posibil noi recomandăm folosirea unor alternative pe bază de apă, pentru un motiv simplu: vrem să vă fie mai ușor în cazul în care aveți nevoie să revopsiți. 

Dacă totuși ai folosit ceară pe o piesă și acum vrei să o îndepărtezi, am căutat informații despre cele mai folosite metode de a îndepărta ceara și iată ce am aflat:

1) Se amestecă părți egale de oțet alb și apă fierbinte. Umezește o cârpă moale, fără scame, din bumbac în aceasta soluție și șterge suprafața, pentru a îndepărta acumularea de ceară. Urmează fibra lemnului cu fiecare mișcare. Înlocuiește pânza cu una nouă pe măsură ce se acumulează ceară, ca să eviți depunerile.  Usucă suprafața cu o cârpă curată, uscată, după ce ai șters-o, pentru a preveni deteriorarea și pătarea lemnului.

2) Folosește un solvent (diluant), pentru a „sparge” bariera de ceară. Folosește o cârpă dintr-un material sintetic cu care șterge în direcția fibrei (dacă suprafața pe care o cureți este lemn – altfel nu prea contează direcția). E indicat să ai pregătite multe prosoape de hârtie, pentru că va trebui să freci suprafața și să o ștergi de mai multe ori, până va dispărea ceara. Repetă până nu mai vezi luciul cerii sau până când vopseaua pe care ai sigilat-o cu ceară se ia pe cârpa cu care ștergi.

3) Ai putea crede că cea mai bună metodă este să șlefuiești, dar este problematică. Fricțiunea din șlefuire topește ceara, conducând-o și mai departe în lemn/vopsea deci nu e cea mai indicată metodă.

După curățare, testează noul finisaj pentru a te asigura că aderă bine. Nu e garantat că vei avea succes în a îndepărta complet ceara dar cu cât a trecut mai mult timp de când ai aplicat-o cu atât e mai sigur că vei reuși.

Concluzia? Dacă îți place să folosești ceara continuă să o folosești, e cu adevărat un produs foarte versatil și poți obține efecte unice cu ea. Dar ia în considerare și cele scrise mai sus, în caz că nu ești siguri dacă piesa pe care o recondiționezi va rămâne așa pentru o perioadă îndelungată atunci poate ar fi bine să cauți o alternativă.

Măsuță pe care am sigilat-o cu ceară transparentă și am antichizat-o cu ceară neagră

V-ar putea plăcea, de asemenea…

Cum obții aspect de lemn pe o suprafață din alt material?

Scriu și vorbesc adesea despre vopsirea pieselor de mobilier din lemn sau din alt material - mulți ne-am săturat de culoarea maro și am vrea să avem în casele noastre piese colorate sau mai deschise la culoare. Uneori însă ne dorim exact opusul, să încadrăm o piesă de...

Transformarea unei sufragerii într-un spațiu luminos și armonios

Am avut acum câteva luni un proiect în care se dorea transformarea sufrageriei. Erau acolo mai multe piese de mobilier de lemn masiv dar și o vitrină pe colț din PAL înfoliat și o măsuță mică de PAL. Piesele de mobilier aveau diferite nuanțe de maro, iar parchetul și...

Share This
Shopping Cart
There are no products in the cart!
Continue Shopping
0