Cum îndepărtezi ceara de pe o piesă de mobilier

Unul dintre motivele pentru care noi iubim vopselurile care nu au nevoie de așa zisa ”sigilare” este faptul că, orice opțiune de ai alege, sigilarea vine la pachet cu unele ”probleme”. De exemplu, lacurile pot fi dificil de aplicat, pot lăsa urme iar dacă lăcuiești o suprafață deschisă la culoare e posibil să se vadă orice fir de praf. În ce privește ceara, nu este neapărat agreată de toată lumea și motivul pentru care noi ne gândim de două ori dacă să o folosim sau nu pentru un anumit proiect este că aproape nici o vopsea nu aderă bine pe o suprafață tratată cu ceară. Vorbim în acest caz de ceara clasică pentru că Easy Peasy Wax și Best Dang Wax sunt diferite dar vom vorbi despre ele în alte articole.

Autentico Chalk Wax-Furniture Wax-Autentico Paint Online
Ceară neagră

Ceara clasică este făcută în general dintr-un mix de ceară de albine, ceară carnauba sau parafină și solvent iar uneori pigmenți sau rășini – fiecare producător are rețeta proprie. În magazinul nostru avem foarte multe opțiuni/culori de ceară, ca cele de la Autentico sau cele de accentuare de la Fusion, însă acolo unde este posibil noi recomandăm folosirea unor alternative pe bază de apă, pentru un motiv simplu: vrem să vă fie mai ușor în cazul în care aveți nevoie să revopsiți.

Dacă totuși ai folosit ceară pe o piesă și acum vrei să o îndepărtezi, am căutat informații despre cele mai folosite metode de a îndepărta ceara și iată ce am aflat:

1) Se amestecă părți egale de oțet alb și apă fierbinte. Umezește o cârpă moale, fără scame, din bumbac în aceasta soluție și șterge suprafața, pentru a îndepărta acumularea de ceară. Urmează fibra lemnului cu fiecare mișcare. Înlocuiește pânza cu una nouă pe măsură ce se acumulează ceară, ca să eviți depunerile. Usucă suprafața cu o cârpă curată, uscată, după ce ai șters-o, pentru a preveni deteriorarea și pătarea lemnului.

2) Folosește un solvent (diluant), pentru a „sparge” bariera de ceară. Folosește o cârpă dintr-un material sintetic cu care șterge în direcția fibrei (dacă suprafața pe care o cureți este lemn – altfel nu prea contează direcția). E indicat să ai pregătite multe prosoape de hârtie, pentru că va trebui să freci suprafața și să o ștergi de mai multe ori, până va dispărea ceara. Repetă până nu mai vezi luciul cerii sau până când vopseaua pe care ai sigilat-o cu ceară se ia pe cârpa cu care ștergi.

3) Ai putea crede că cea mai bună metodă este să șlefuiești, dar este problematică. Fricțiunea din șlefuire topește ceara, conducând-o și mai departe în lemn/vopsea deci nu e cea mai indicată metodă.

După curățare, testează noul finisaj pentru a te asigura că aderă bine. Nu e garantat că vei avea succes în a îndepărta complet ceara dar cu cât a trecut mai mult timp de când ai aplicat-o cu atât e mai sigur că vei reuși.

Concluzia? Dacă îți place să folosești ceara continuă să o folosești, e cu adevărat un produs foarte versatil și poți obține efecte unice cu ea. Dar ia în considerare și cele scrise mai sus, în caz că nu ești siguri dacă piesa pe care o recondiționezi va rămâne așa pentru o perioadă îndelungată atunci poate ar fi bine să cauți o alternativă.

Măsuță pe care am sigilat-o cu ceară transparentă și am antichizat-o cu ceară neagră

V-ar putea plăcea, de asemenea…

Alege uleiul de cânepă pentru a hidrata lemnul

V-am obișnuit deja ca pe pagina noastră de Facebook să vă arătam imagini cu piese de mobilier vopsite - și asta pentru ca absolut iubim mobilă vopsită - colorată sau în nuanțe neutre, vopsită frumos și cu bun gust. Uneori însă avem piese de lemn masiv care merită...

Cum se pregătește suprafața înainte de a vopsi?

”Am vopsit o piesă de mobilier cu o vopsea bună dar mi se zgârie ușor, oare nu e așa de bună vopseaua”? Sau ”cum sa vopsesc fără să șlefuiesc suprafața x”? Iată răspunsul nostru la aceste întrebări și soluțiile pe care le oferim. Mobilier de PAL vopsit cu Fusion....

De ce alegi să îți recondiționezi mobilierul?

To paint or not to paint? That is the question. Am scris mai demult un articol în care vă povesteam cum am început micuța noastră afacere de recondiționare a mobilierului însă de curând m-am tot întrebat ce înseamnă de fapt...

Share This
Shopping Cart
There are no products in the cart!
Continue Shopping
0