Cu ce pensulă să vopsesc?

Despre cum alegi cea mai potrivită vopsea pentru proiectul tău am scris aici. E important de asemenea ce grund folosești iar detalii despre pregătirea suprafețelor am scris aici. Am în lucru un articol în care vă povestesc și despre opțiuni de sigilare sau de protejare a suprafețelor. Există însă încă un aspect important și deloc de neglijat atunci când vopsești o piesă de mobilier pentru un rezultat exact așa cum îți dorești, anume cu ce aplici vopseaua.

În rândurile de mai jos voi încerca să explic pe scurt care sunt opțiunile din magazinul nostru, de ce avem atâtea opțiuni și când e mai potrivit fiecare tip de pensula sau aplicator.

 1. Pensulele Old Red Barn

Le poți deosebi ușor în magazinul nostru online, sunt cele cu peri roșii și coada din lemn natur (în afară de cea pentru ceară care are peri naturali). Sunt convenabile ca preț, au peri 100% sintetici, moi și fini și sunt alegerea perfectă atunci când ai nevoie de o pensulă pentru a vopsi cu Fusion Mineral Paint.

Dar de ce atâtea mărimi și tipuri de pensulă dacă sunt toate din același material? Cu toții avem preferințele noastre în ce privește forma și dimensiunea – cea mai mare dintre cele rotunde e favorita mea de exemplu pentru că imi stă perfect în mână, am clienți însă care nu suportă pensulele rotunde și le preferă pe cele dreptunghiulare dar haideți să vedem cum au fost ele gândite.

a. Pensulele late:

pensule sintetice late
 • aceste pensule sunt perfecte pentru aplicările în strat subțire pe suprafețe plane, fără multe detalii
 • perfecte pentru a aplica UltraGrip, Shelac sau lac
 • precizie mare la margini
 • potrivite pentru periaj uscat (dry brushing) datorită firelor mai scurte
 • excelent raport calitate pret
 • pentru finisare impecabilă pe suprafețe mari, după ce s-a folosit un trafalet pentru straturile anterioare de vopsea

b. Pensulele dreptunghiulare:

pensula cu peri sintetici
 • iau o cantitate perfectă de vopsea și acoperă foarte bine
 • universale, foarte versatile, potrivite pentru orice fel de suprafață
 • pentru vopsit rapid pe suprafețe mari, fără să obosească mâinile
 • permit o acoperire excelentă
 • alegerea perfectă pentru Milk Paint sau pentru baițuri (colourwash)
 • coadă de foarte bună calitate, lacuită pentru durabilitate

c. Pensula scurtă

 • potrivită pentru a aplica diferite mediumuri (cum ar fi gelul de decupaj, de crăpare, etc), pentru vopselurile metalice sau cu textură
 • coadă scurtă, pentru acces ușor în interiorul pieselor de mobilier
 • pentru tehnici decorative și finisări faux
 • coada scurtă asigură o manevrabilitate mai bună

d. Pensulele rotunde:

pensula rotunda cu peri sintetici
 • potrivite pentru colțuri, caneluri, crăpături
 • le poți folosi pentru suprafețe și proiecte mai mici
 • pentru baluștri, picioarele meselor și ale scaunelor
 • cozile lungi oferă contrabalanță și nu obosesc încheietura mâinii
 • perii sunt strâns legați pentru detalii de finețe
 • forma rotunjită a capului pensulei asigură distribuirea uniformă a vopselei

e. Pensula pentru ceară Old Red Barn

pensula scurta cu peri naturali
 • este o pensulă densă cu peri naturali și vârful plat, ceea ce asigură acoperire mare și rapidă
 • coada scurtă oferă acces în locuri greu accesibile și mai multă precizie
 • coada încape perfect în palmă, datorită formei ergonomice
 • espe potrivită atât pentru a aplica ceara cât și pentru și sabloane mari. O astfel de pensulă am folosit atunci când mi-am vopsit terasa
 • perii naturali sunt fermi, dar și flexibili

2. Pensula pentru ceară de la Miss Mustard Seed

 • O pensulă cu peri naturali, scurți comparativ cu pensula de la Old Red Barn
 • Este mai fermă, deasă și foarte versatilă. Se poate folosi pentru a aplica Milk Paint, ceară sau chiar uleiuri (SFO, Grandiose) cu ea

3. Pensulele Cling-on

 • Cu forme variate, la fel ca cele de la Old Red Barn, aceste pensule sunt însă mai ferme și au perii mai denși
 • sunt alegerea perfectă dacă ai mai multe proiecte sau dacă vopsești pentru clienți. Fiind realizate dintr-un amestec din cele mai bune fibre sintetice de poliester și nailon iar filamentele sunt fixate în rășină epoxidică și o virulă de oțel inoxidabil, aceste pensule sunt extrem de durabile și nu își pierd perii ruinându-ți finisajul perfect
 • având peri sintetici, sunt perfecte pentru a obține un finisaj neted, dar sunt foarte potrivite și pentru vopseluri mai groase, cum ar fi Dixie Belle
 • sunt mai durabile și nu ruginesc dacă le ții în apă timp mai îndelungat – e chiar indicat să le pui într-un vas cu apă imediat ce ai terminat de vopsit și când ai timp să le clătești pentru a evita ca vopseaua să se întărească în centru
 • raportul calitate/preț este excelent având în vedere durabilitatea acestor pensule

4. Pensulele Dixie Belle

Acestea sunt opțiunile noastre de top, potrivite pentru hobby-iști înfocați dar și pentru cei care vopsesc mobilă de profesie. Încearcă-le și vei vedea diferența.

a) Best dang brush

De o calitate excelentă, densă, fermă cu o combinație de peri naturali și sintetici. E plină și mare dar nu atât de aspră ca o pensulă cu peri naturali. Este absolut minunată pentru dehnica blending sau ombre dar poate fi folosită și pentru a aplica ceara sau Big Mammas Butta.

b) La petite

Surioara mai mică a pensulei Best Dang, această pensulă are un mâner scurt care stă confortabil în mână și vârful ascuțit pentru a intra mai bine în crăpături/colțuri/detalii sculptate.

c) Dixie Belle Mini

Realizată din nailon și poliester, pot fi mai ușor de curățat, sunt moi și fine și oferă un finisaj mai curat. Are o formă ergonomică, ceea ce o face ușor de ținut în mână, deci excelentă pentru proiecte mari sau pentru cei care vopsesc des. Este una dintre pensulele cele mai bune pentru a aplica Gator Hide.

e) Pointed sash

Cu o coadă lungă și vârful alungit, este pensula perfectă pentru dry brushing sau pentru a ajunge în locurile greu de ajuns cum ar fi interiorul rafturilor.

f) the Belle

Mică și drăguță, această pensulă cu formă unică și peri naturali s-ar potea să devină în scurt timp preferata ta! Perii sunt asigurați cu o tehnologie de ultimă generație care previne căderea și le menține forma.

5) Role de microfibră

set de role microfibra

De la Old Red Barn sau Two Fussy Blokes, am adus în magazinul nostru rolele de microfibră cele mai bune. Din cauza perilor de calitate, foarte scurți, aceste role vor asigura un finisaj asemănător celui obținut cu un sprayer la o fracțiune din cost și veți economisi în același timp vopsea.

Ce ne place nouă mai mult la rolele Two Fussy Blokes este că par a fi mai durabile iar mânerul este unul de calitate, ușor de manevrat.

Nu suntem adepții rolelor de burete din cauza aspectului de coajă de portocală pe care îl lasă.

6) Burete aplicator Homestead House/Dixie Belle

Acestea vin în seturi de câte 2. Sunt potrivite pentru No Pain Gel Stain, Stain and Finishing Oil, Ulei de cânepă, lac sau chiar ceară dacă nu îți place să folosești o pensulă de ceară. Ține cont că dacă le folosești cu No Pain Gel Stain, Grandiose sau SFO nu le vei putea reutiliza – altfel le poți spăla și refolosi de multe ori.

Diferența între cel de la Fusion și cel de la Dixie este că ultimul este un pic mai ”flaușat” și parcă se aplică un pic mai ușor lacul cu el. Primul în schimb pare mai rezistent. Ambele sunt de calitate foarte bună și indispensabile daca obișnuiești să recondiționezi mobilier.

7) Burete albastru pentru Gator Hide

Gator Hide Sponge

Acest burețel e mic dar face cât 10. Eu îl folosesc cel mai des pentru UltraGrip și pentru lac. Încape perfect în mână, este dens (deci nu face bule atunci când aplici un lac pe bază de apă cu el), ce mai… trebuie să îl încerci ca să vezi de ce e atât de util.

V-ar putea plăcea, de asemenea…

De vorbă cu clienții 3 – cum te ajută creativitatea în perioade grele

Perioada nesigură și dificilă prin care trecem cu toții dar și lunga perioadă de lockdown a făcut ca în România, dar și în afara țării, să crească numărul celor care își petrec timpul în activități creative, cum ar fi recondiționarea unor piese mici de mobilier dar și...

Cum obții aspect de lemn pe o suprafață din alt material?

Scriu și vorbesc adesea despre vopsirea pieselor de mobilier din lemn sau din alt material - mulți ne-am săturat de culoarea maro și am vrea să avem în casele noastre piese colorate sau mai deschise la culoare. Uneori însă ne dorim exact opusul, să încadrăm o piesă de...

Share This
Shopping cart
There are no products in the cart!
Continue shopping
0