Alege uleiul de cânepă pentru a hidrata lemnul

V-am obișnuit deja ca pe pagina noastră de Facebook să vă arătam imagini cu piese de mobilier vopsite – și asta pentru ca absolut iubim mobilă vopsită – colorată sau în nuanțe neutre, vopsită frumos și cu bun gust. Uneori însă avem piese de lemn masiv care merită păstrate (parțial sau în totalitate) cu un aspect natural. Așa că vă prezentăm produsul vedetă, Hemp oil (ulei de cânepă). Pe lângă faptul că poate fi aplicat pe lemnul care a fost curățat în prealabil de orice finisaj anterior (ceară, lac, vopsea), are mai multe întrebuințări pe care vi le prezentăm mai jos.

Mobilier al cărui blat a fost finisat cu ulei de cânepă

În opinia noastră dar și a clienților care l-au folosit, Hemp oil este cu adevărat cel mai uimitor și ușor de utilizat ulei de finisare a lemnului! Dacă nu l-ați folosit încă, odată ce ați făcut-o, vă veți fi dorit să-l fi avut în trusa voastră de bricolaj cu ani în urmă! Dacă nu v-am convins deja, iată câteva motive pentru care iubim uleiul de cânepă:
– este sigur pentru alimente (aveți un tocător de lemn pe care vreți să îl împrospătați puțin? Utilizați ulei de cânepă!)
– nu conține substanțe chimice dăunătoare sau alți aditivi
– nu are compuși organici volatili
– este biodegradabil
– este presat 100% natural, este doar prelucrat în așa fel încât să se usuce mai repede și să nu râncezească.


Uleiul de cânepă poate fi utilizat pe lemn nou pentru a-l hidrata și a-i păstra aspectul superb, dar și pe lemn vechi pentru a-l revigora și a-i readuce frumusețea (interioare de dulapuri, pe tocătoare, blaturi de masă). Folosit pe aceste suprafețe, chiar și pe podele, uleiul de cânepă nu lasă o peliculă de suprafață care să se zgârie sau să se exfolieze. Nu trebuie nici diluat cu solvent (așa cum ar fi cazul la uleiul de tung), deoarece are o consistență diferită – este subțire și foarte ușor de aplicat cu o pensulă, burete aplicator sau o cârpă care nu lasă scame.

Decorațiune din lemn pe care am folosit ulei de cânepă


Îl puteți folosi de asemenea în loc de ceară sau lac peste vopsea pentru extra protecție (de exemplu peste vopseaua tip cretă de la Dixie Belle sau Milk Paint). Luați în considerare faptul că uleiul de cânepă se va usca mat și nu poate fi lustruit ca ceara pentru a-i spori luciul. Nu folosiți pe nuanțe deschise deoarece este posibil să le păteze însă pe culorile închise, pe care e oricum mai greu să le protejați cu lac pentru că e posibil să iasă urme, uleiul de cânepa este minunat.


În ambele situații (pe lemn natur sau peste vopsea), modul de aplicare se aseamănă. Aplicați peste suprafața pe care doriți sa o protejați (noi recomandăm să așteptați min 12 ore după ce ați aplicat ultimul strat de vopsea), lăsați să acționeze 20-30min, timp în care vă puteți da seama dacă sunt zone care au fost mai “însetate”, unde va trebui să aplicați mai mult ulei. Apoi ștergeți excesul cu o cârpă curată, care nu lasă scame. E posibil ca a doua zi să observați pe alocuri pete de ulei, pur și simplu ștergeți din nou cu o cârpă curată. Suprafața poroasă trage atât ulei cât are nevoie iar excesul se acumulează la suprafață și trebuie îndepărtat.

Cel mai interesant mod de a folosi acest ulei însă este tehnica numită “wet sanding” sau șlefuire umedă. Vopsește cu Fusion sau Dixie Belle – recomandăm minim 3 straturi deoarece tehnica prezentată e puțin “agresivă” cu stratul de deasupra și este nevoie de două straturi dedesubt care să se fi uscat bine, să nu ajungi înapoi la lemn. Lasă să se usuce bine, cel puțin o zi după ultimul strat de vopsea, apoi aplică ulei de cânepă și cu un burete abraziv foarte fin. (220 sau mai mult) sau cu un burete de pâslă șterge bine suprafața vopsită. Îndepărtează apoi cu o cârpă curată excesul de ulei și vei vedea cum urmele ușoare de pensulă dispar dar, mai important, obiectul tău se simte extrem de fin și de plăcut la atingere.
În magazinul nostru găsiți Hemp Oil de la Fusion în varianta de 500ml, cel de la Miss Mustard Seed la 250ml (care sunt produse de aceeași firmă) și Howdy Doo Hemp Oil de la Dixie Belle. Acesta din urmă este mai deschis la culoare dar nu îl recomandăm totuși pe culori deschise pentru că le poate îngălbeni.

Decorațiune din lemn reciclat, împrospătat cu ulei de cânepă

V-ar putea plăcea, de asemenea…

Cum îndepărtezi ceara de pe o piesă de mobilier

Unul dintre motivele pentru care noi iubim vopselurile care nu au nevoie de așa zisa ”sigilare” este faptul că, orice opțiune de ai alege, sigilarea vine la pachet cu unele ”probleme”. De exemplu, lacurile pot fi dificil de aplicat, pot lăsa urme iar dacă lăcuiești...

Cum se pregătește suprafața înainte de a vopsi?

”Am vopsit o piesă de mobilier cu o vopsea bună dar mi se zgârie ușor, oare nu e așa de bună vopseaua”? Sau ”cum sa vopsesc fără să șlefuiesc suprafața x”? Iată răspunsul nostru la aceste întrebări și soluțiile pe care le oferim. Mobilier de PAL vopsit cu Fusion....

De ce alegi să îți recondiționezi mobilierul?

To paint or not to paint? That is the question. Am scris mai demult un articol în care vă povesteam cum am început micuța noastră afacere de recondiționare a mobilierului însă de curând m-am tot întrebat ce înseamnă de fapt...

Share This
Shopping Cart
There are no products in the cart!
Continue Shopping
0